فروشگاه بزرگ اینترنتی تکین مال

فروشگاه بزرگ اینترنتی تکین مال

فروشگاه بزرگ اینترنتی تکین مال

فروشگاه بزرگ اینترنتی تکین مال

فروشگاه بزرگ اینترنتی تکین مال

کلمات کلیدی
پیوندها

۴ مطلب در فروردين ۱۳۹۷ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

هارد اکسترنال وسترن دیجیتال MY PASSPORT WIRELESS PRO 2TB

 

2.thumb.png.79f6efcbc6eef60e1f2634d8ba6c9d88.png

wd-my-passport-wireless-pro-portable-storage-product-overview.png_imgw_1000_1000.thumb.jpg.9168be1efd8ff20cc2496d7394c455d8.jpg

بانک اطلاعاتی سیار

هارد اکسترنال My Passport Wireless Pro به صورت ویژه برای عکاسی و فیلمبرداری پرتابل طراحی شده است بطوریکه کاربران می توانند در هر مکان و هر زمان اقدام به تبادل، ویرایش و اشتراک گذاری تصاویر و فایلهای ویدئویی دلخواه خود نمایند. سازگاری کامل با تجهیزات پرتابل و برخورداری از شکاف SD از دیگران قابلیتهای مهم درایو My Passport Wireless Pro محسوب میشوند که این محصول را به یک پایگاه اطلاعاتی کامل و بی نقص مبدل می نمایند.

MyPassportWirelessPro_06_EnvironmentalTile_1920x964.jpg_imgw.thumb.jpg.6cdad2ba109ca19ad05014e9148b7de3.jpg

+ استفاده از تکنولوژی ارتباطی 802.11ac به منظور افزایش سرعت تبادل اطلاعات و ارائه کارآیی بیشتر در زمان ویرایش و ذخیره سازی تصاویر و فایلهای ویدئویی

+ ارائه کارتخوان SD 3.0 به منظور اتصال مستقیم و تخلیه سریع اطلاعات ذخیره شده توسط دوربینهای عکاسی و فیلمبرداری

باتری داخلی قدرتمند با قابلیت شارژدهی 10 ساعته برای ثبت تصاویر باکیفیت بدون ایجاد محدودیت در عملکرد کاربر

- ظرفیت 6400 میلی آمپر

- قابلیت ایفای نقش به عنوان پاوربانک و شارژ سایر دستگاههای پرتابل نظیر تلفن هوشمند  و دوربین عکاسی

MyPassportWirelessPro_04_EnvironmentalTile_1920x964.jpg_imgw_1920_750.thumb.jpg.8321e62845903f39bb2025a5a7a865d9.jpg

درایو My Passport Wireless Pro با برخورداری از امکانات متنوع و ارائه عملکرد مطلوب، نیاز به حمل تجهیزات متفرقه را کاهش داده و با ایجاد یک فضای ذخیره سازی مطمئن، تمامی نیازهای مربوط به یک پایگاه اطلاعاتی کارآمد را مرتفع خواهد کرد.

+ استفاده از اپلیکیشن My Cloud Mobile به منظور دسترسی آسان تجهیزات پرتابل به مجموعه اطلاعات ذخیره شده بر روی درایو My Passport Wireless Pro

+ ارائه پورت USB 3.0 با قابلیت اتصال به حافظه های فلش و دوربینهای DSLRو امکان شارژ تجهیزات پرتابل

+ استفاده از فرمت ExFAT برای سهولت کاربری بیشتر و عدم نیاز به اعمال تنظیمات سیستمی

MyCloudEX2100_06_EnvironmentalTile_1920x964.jpg_imgw_1920_750.thumb.jpg.a0345f26f40a09ce80084ab1938d0d26.jpg

+ محیط کاربری Plex با قابلیت سازماندهی، دسته بندی و به اشتراک گذاری سریع و آسان اطلاعات ذخیره شده

+ تلفیق مجموعه نرم افزار ی Adobe Creative Cloud و قابلیتهای اپلیکیشن My Cloud Mobile به منظور تبادل سریع و آسان اطلاعات

+ امکان رمزگذاری بر روی درگاه وایفای و پورت USB به منظور جلوگیری از سوءاستفاده های احتمالی و دسترسی ناخواسته افراد به اطلاعات ذخیره شده

811gJGNgB0L._SL1500_.thumb.jpg.0b98d943a9b259cba6c2fcdad0e04ce9.jpg

+ توسعه فضای ذخیره سازی و امکان مدیریت حافظه های متصل به درایو My Passport Wireless Pro از طریق اپلیکیشن My Cloud Mobile

+ ایفای نقش به عنوان هاب Wi-Fi و ارائه نقطه دسترسی (Access Point) به 8 کاربر مختلف برای اتصال به شبکه اینترنت

+ اشتراک گذاری همزمان اطلاعات میان 8 کاربر مختلف

+ استفاده از فرکانسهای رادیویی 2.4 و 5 گیگاهرتز برای ایجاد یک بستر ارتباطی پرسرعت و مطمئن

01_Hero_3840x1382-MP-WirelessPro-v2.jpg_imgw_1920_750.thumb.jpg.6715909cb35568ae8edcae689b4dde34.jpg

 

System Requirements Windows 10, 8, or 7 
Mac OS X El Capitan, Yosemite, Mavericks, or Mountain Lion 
DLNA/UPnP or Plex-enable devices for streaming
Drive 256 MB of cache memory 
2 TB capacity
Interfaces 1 x USB 2.0 (host port) 
1 x USB 3.0 
1 x SD card slot 
Integrated 1x1 Wireless-AC
Data Transfer Rate USB 3.0: up to 800 Mb/s 
USB 2.0: up to 480 Mb/s 
SD 3.0: up to 100 MB/s 
802.11ac: up to 433 Mb/s
Memory 512 MB
Processor RealTek RTD1195PN
Temperature Operating: 32 to 95°F / 0 to 35°C 
Storage: -4 to 140°F / -20 to 60°C
Battery Capacity 6400 mAh
Power 90 to 260 VAC, 47/63 Hz
Dimensions (L x W x H) 5.0 x 5.0 x 0.9" / 12.7 x 12.7 x 2.3 cm
Weight 1.0 lb / 0.5 kg

  • تکین رضایی
  • ۰
  • ۰

حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟

 
همه ما می‌دانیم، ‌رایانه‌ها مجهز به حافظه رم هستند؛ اما شاید برخی از ما ندانیم که رم چیست و دقیقا چه کاری انجام می‌دهد. اغلب تصور می‌کنیم که رم بیشتر به معنی سرعت بیشتر در سیستم است و در نتیجه همه ما خواهان رم بیشتر هستیم؛ اما دقیقا از کجا باید بدانیم، سیستم ما به چه میزان رم احتیاج دارد و چگونه باید بیشترین بازدهی را از رم سیستم داشت؟
حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟
همه ما می‌دانیم، ‌رایانه‌ها مجهز به حافظه رم هستند؛ اما شاید برخی از ما ندانیم که رم چیست و دقیقا چه کاری انجام می‌دهد. اغلب تصور می‌کنیم که رم بیشتر به معنی سرعت بیشتر در سیستم است و در نتیجه همه ما خواهان رم بیشتر هستیم؛ اما دقیقا از کجا باید بدانیم، سیستم ما به چه میزان رم احتیاج دارد و چگونه باید بیشترین بازدهی را از رم سیستم داشت؟
به گزارش «تابناک»، حافظه رم یکی از حیاتی‌ترین و اساسی‌ترین سخت‌افزارهای هر سیستم است. در نتیجه درک ماهیت و عملکرد آن بسیار سودمند و کاربردی است. ‌داشتن آگاهی از نحوه عملکرد رم می‌تواند به خوبی برای شما مشخص کند که سیستم شما چه کاری را می‌تواند به خوبی انجام دهد و از پس چه کاری بر‌نمی‌آید. 

حافظه رم چیست؟ 


‌RAM یا Random Access Memory گونه‌ای از حافظه برای ذخیره‌سازی داده‌هاست که اجازه می‌دهد فایل‌ها در مدت زمانی کوتاه نوشته و خوانده شوند؛ بدون اینکه در این خواندن و نوشتن تقدم و تأخر زمانی اهمیتی داشته باشد.‌ حافظه رم به دلیل سرعت بالای آن در خواندن و نوشتن از سایر حافظه‌ها‌، از جمله دیسک سخت است.

رم به سیستم شما اجازه می‌دهد ‌با سرعت بالا به داده‌های مورد نیاز دسترسی داشته باشد و در نتیجه رم تأثیر بالایی بر سرعت عملکرد سیستم شما دارد. نکته دیگر آنکه رم یک حافظه موقتی است که پس از هر بار راه‌اندازی دوباره سیستم عامل تمامی داده‌های ذخیره شده ‌روی آن پاک می‌شود.

حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟
این امر از رم یک حافظه موقت عالی برای ذخیره‌سازی داده‌ها می‌سازد که برای برنامه‌هایی که نیاز به دسترسی سریع و مداوم به داده‌ها دارند، به کار گرفته می‌شود. برای مثال اگر از یک واژه‌پرداز برای نوشتن یک متن استفاده کنید، در حالی که مشغول ویرایش هستید، اطلاعات و داده‌های آن ‌روی رم ذخیره می‌شود تا در حین ویرایش، بتوانید به شکل زنده همه تغییرات اعمال شده را در آن واحد ببینید.

اساسا دو گونه متفاوت از رم وجود دارد: استاتیک یا ثابت و دینامیک یا متغیر. رم دینامیک یا DRAM زمان دسترسی ‌حدود ۶۰ نانو ثانیه (یک میلیاردم ثانیه) را مقدور می‌سازد، در حالی که SRAM یا رم استاتیک زمان دسترسی ۱۰ نانو ثانیه دارد. با ‌وجود این، DRAM به دلیل هزینه کمتر آن بیشتر مورد اقبال و استفاده است. 

چه میزان رم ‌روی سیستم شما نصب شده؟ 


برای فهمیدن آنکه اکنون سیستم شما‌ از چه میزان رم برخوردار است، کافی است از روی دسکتاپ خود ‌روی آیکون Computer و یا در Explorer بر ‌This PC کلیک راست کرده و گزینه Properties را انتخاب کنید.
حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟

این کار پنجره‌ای ‌باز می‌کند که تمامی اطلاعات سیستم شما را‌ کلی ارائه می‌کند. در اینجا در ذیل بخشSystem می‌توانید میزان رم سیستم خود را که با Installed Memory مشخص شده، پیدا کنید.

حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟
نکته آنکه اگر سیستم عامل شما از نوع ۳۲ بیتی باشد، تنها از ۴ گیگابایت رم و نه بیشتر پشتیبانی می‌کند و در این حالت، شاید در این پنجره، میزان رم نمایش داده شده، کمتر از میزان رم نصب شده بر ‌سیستم باشد. همچنین اگر کارت گرافیک سیستم شما حافظه مخصوص به خود نداشته باشد، از رم سیستم برای انجام عملیات گرافیکی استفاده خواهد کرد. 

چگونه بیشترین بازدهی را از رم سیستم داشته باشیم؟ 


بهترین کاربران آنهایی هستند که می‌دانند چگونه بیشترین بهره را از رم سیستم خود ببرند. یک راه استفاده بهینه از رم، بهره‌گیری از قابلیت ReadyBoost است؛ ابزاری ‌که از ویندوز ویستا در دل این سیستم عامل تعبیه شده ‌و می‌تواند از یک فلش USB به عنوان یک رم اضافی برای سیستم استفاده کند. 

البته این ابزار به اندازه خرید یک رم اضافه برای سیستم کاربردی نیست؛ اما یک راه کار ساده و اساسی و در اغلب موارد پاسخگو و کم هزینه برای افزایش سرعت سیستم است. به ویژه اگر از یک سیستم بسیار کند رنج می‌برید. 

راه دیگر آنکه بیشتر از ابزار Task Manager استفاده کرده و در استفاده از آن استاد شوید. هرچند این کار پیش پا افتاده به نظر می‌آید، شک نکنید حرفه‌ای‌ترین کاربران ویندوز کسانی هستند که همواره پنجره Task Manager در کنار سایر برنامه‌ها در سیستم آن‌ها باز است و مدام پروسه‌ها و عملکرد سیستم را رصد می‌کنند.
حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟

در این پنجره ستون Memory بسیار مورد علاقه ماست. اگر متوجه شدید که نرم‌افزاری بدون هیچ استفاده ضروری در حال بلعیدن حافظه رم است، می‌توانید بدون هیچ تفکر اضافی آن را بسته و حتی Uninstall کنید. در این مورد به خصوص بر ‌نرم افزار های Startup تمرکز کنید. 

سیستم شما به چه میزان رم نیاز دارد؟ 


امروزه گویا برای آنکه یک سیستم چابک و سریع داشته باشید که از پس پردازش نرم‌افزارهای مدرن بر آید، باید رم سیستم را ارتقا دهید. ذکر چند نکته اساسی برای ارتقای رم سیستم ضروری است. 

اکنون ‌با استانداردهای ۲۰۱۵ کف رم مورد نیاز سیستم برابر با ۴ گیگابایت است؛ یعنی به میزانی که سیستم از پس اغلب کارهای پردازشی مورد نیاز کاربر برآید. اما آنچه به عنوان یک حاشیه امنیت می‌توان ذکر کرد، داشتن ۸ گیگابایت رم به همراه یک سیستم عامل ۶۴ بیتی است، به ویژه اگر کارت گرافیکی رایانه شما واجد رم یا حافظه درونی خاص خود نباشد. این میزان رم خیال شما را از بابت اجرای نرم افزارهای معمول گرافیکی و پردازشی و همچنین اغلب بازی‌های موجود در بازار راحت می‌کند.

حافظه RAM چیست و سیستم شما چه میزان RAM نیاز دارد؟

اما اگر به شکل ویژه و تخصصی در حوزه نرم‌افزارهای گرافیکی و بازی‌ های مدرن مشغول هستید، قطعا میزان ۱۶ گیگابایت رم چیزی است که به آن نیاز دارید‌. بیش از این میزان رم به هیچ عنوان برای سیستم‌های خانگی و حتی شرکتی نیاز نیست، مگر آنکه هدف خاصی از کار با سیستم مقصود شما باشد.‌ تفاوت رم ۱۶ گیگابایت با ۳۲ گیگابایت در یک سیستم خانگی حتی برای انجام چندین پردازش سنگین عملا قابل احساس نیست (با توجه به مکانیزم مدیریت رم در سیستم عامل ویندوز). 

سیستم شما از چه میزان رم برخوردار است و شما چه نکات دیگری در خصوص استفاده از حافظه رم در سیستم می‌دانید؟
  • تکین رضایی
  • ۰
  • ۰

آشنایی با انواع رم

پهنای باند انواع حافظه‌ی DDR3 و DDR4 و GDDR5 و ساختار حافظه، کنترلر حافظه، باس داده، آدرس و دستور و پیکربندی رم دو کاناله و دیگر مشخصات حافظه‌های DRAM در تراشه‌های دستاپی، کارت گرافیک‌ ها و سیستم روی چیپ‌های گوشی و تبلت، از موضوعاتی است که در این مقاله مرور می‌کنیم. با حوصله و دقت ما را همراهی کنید.

نوسازی داده در تراشه‌های DRAM امری است که توسط مدار منطق کنترل صورت می‌گیرد و کنترلر حافظه که در پردازنده‌ ی اصلی یا گرافیکی قرار گرفته، امور کلی استفاده از حافظه را مدیریت می‌کند. در گذشته کنترلر حافظه در رهگیری و مشخص کردن صفحه‌های حافظه که به نوسازی نیاز دارند، دخیل بود اما در حال حاضر DRAMها خود شمارنده‌ی داخلی دارند و صفحه‌‎ی حافظه را مشخص می‌کنند.

SDRAM یا رم معمولی در کامپیوترهای امروزی

عبارت SDRAM مخفف Synchronous dynamic random access memory است. منظور از SDRAM حافظه‌ی DRAMی است که با باس سیستم، همگام‌سازی یا سنکرون می‌شود. به عنوان مثال سرعت کلاک پردازنده و SDRAM که آن را با نام رم در کامپیوتر می‌شناسیم، یکسان و سنکرون است.

ساختار DRAM و تعریف بانک، صفحه، ستون و اتم

در DRAM سه بخش اصلی وجود دارد:

  • هسته‌ی حافظه که بیت‌ها در آن ذخیره می‌شود.
  • مدار منطق کنترل که برای اعمال مختلف نگهداری به کار می‌رود
  • واسط منطقی که برای ارسال و دریافت داده به کار می‌رود.

و ساختار بخش هسته به صورت زیر است:

  • هر تراشه شامل چندین بانک است.
  • هر بانک چند ردیف یا صفحه (Page) دارد.
  • در هر صفحه یا ردیف، چند ستون وجود دارد.
  • هر ستون یک اتم داده را شامل می‌شود.
  • هر اتم شامل چند بیت است.

در حافظه‌های ذخیره‌سازی هر کیلوبایت و مگابایت معادل 1000 و 1000000 بایت است اما در DRAMها، منظور از کیلو، 2 به توان 10 یا همان 1024 است. مگا نیز 2 به توان 20 است.

هر 8 بیت معادل 1 بایت است. یک کیلوبایت معادل 8000 بیت است و یک مگابایت معادل 8 میلیون بیت و …

ذخیره کردن و خواندن داده با در نظر گرفتن اندازه‌ی اتم‌ها صورت می‌گیرد. تصویر زیر نمایی است از یک استیک 2 گیگابایتی دارای 8 تراشه‌ی حافظه در هر سمت است. هر یک از تراشه‌ها، دارای 8 بانک حافظه است و هر یک از بانک‌ها، 16384 ردیف یا صفحه دارد، در هر صفحه 1024 ستون وجود دارد و هر ستون یک بایت یا 8 بیت را ذخیره می‌کند. به این ترتیب هر تراشه 8 در 16384 در 1024 بایت گنجایش دارد و 128 مگابایتی است.

بانک، ردیف، ستون و ساختار کلی یک استیک رم

دسترسی موفق به داده‌های ذخیره شده در DRAM شامل 4 مرحله‌ی زیر است:

  • باز کردن صفحه: یکی از ردیف‌ها یا همان صفحه‌های حافظه‌ی موجود در یکی از بانک‌ها، انتخاب می‌شود؛ به این فرآیند باز کردن صفحه‌ی حافظه گفته می‌شود.
  • کپی کردن روی رجیستر استاتیک: کپی کردن تمام داده‌ها از یک صفحه به یک رجیستر استاتیک (ثبّات) کوچک و در نتیجه حذف داده‌ی اصلی. با توجه به کوچک بودن خازن‌ها، فرآیند قرائت با اعمال جریان الکتریکی بسیار کم، شارژ خازن‌ها را از بین می‌برد و داده‌ی اصلی حذف می‌شود.
  • خواندن یا نوشتن اتم‌ها با استفاده از رجیستر استاتیک. در این فرآیند اگر تکرار وجود داشته باشد،
  • بازنویسی حافظه‌ی اولیه: بازنویسی داده‌ها روی حافظه‌ی اولیه با استفاده از آنچه در رجیستر استاتیک موجود است. در این مرحله خازن‌هایی که در ابتدا قرائت شده، مجدداً با اعمال جریان الکتریکی شارژ می‌شوند. دقت کنید که خازن‌های خالی نیازی به شارژ مجدد ندارند و در حقیقت عدد 0 اولیه، در نهایت همان 0 است.

رم‌های DDR و نرخ انتقال داده‌ی یگانه، دو برابر و چهار برابر (SDR و DDR و QDR)

در رم هم مثل اغلب قطعات سخت‌افزاری، سیگنال کلاک است که فرآیندها را شروع می‌کند. منظور از کلاک سیگنالی است که مرتباً از سطح صفر به یک تغییر می‌کند. معمولاً افزایش سیگنال برای تغییر مورد استفاده قرار می‌گیرد و در رم‌های قدیمی هم تنها افزایش سیگنال برای تبادل داده به کار می‌رفت. به این حالت ابتدایی SDR یا Single Data Rate گفته می‌شود.

حالت دیگر این است که تغییرات و فرآیندها در زمان افزایش و همین‌طور کاهش سیگنال کلاک صورت بگیرد. به این حالت DDR یا Double Data Rate به معنی نرخ تبادل داده‌ی دو برابر گفته می‌شود. تصویر زیر نمایشی از این دو حالت به همراه حالت جدید QDR در GDDR5X است:

مقایسه SDR با DDR و QDR

در QDR می‌توان 4 فرآیند انتقال داده را در یک سیکل کلاک انجام داد. دقت کنید که WCK کلاکی برای تبادل داده است و CK یا Command Clock کلاک دیگری برای جابجایی آدرس و دستور است. در تصویر زیر سه نوع عمل باس حافظه نشان داده شده است. دقت کنید که در تصویر اول کنترلر حافظه بخش از پل شمالی است حال آنکه در پردازنده‌های امروزی، کنترلر مجتمع حافظه مرسوم است.

برای 4 بار تغییر به 4 بار افزایش کلاک نیاز است و در حقیقت سیگنال کلاک WCK خود 4 گونه‌ی متفاوت است. هر یک از گونه‌ها 90 درجه اختلاف فاز با دیگری دارد و همان‌طور که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید، یک چهارم سیکل اختلاف زمانی بین نسخه‌های پی‌در‌پی WCK دیده می‌شود:

4 فاز مختلف سیگنال کلاک WCK در DRAM برای QDR

مدار حلقه‌ی بسته‌ی تأخیر سیگنال اصلی WCK را دریافت و یا ارسال می‌کند و درون آن 4 فاز متفاوت تولید می‌شود. به این مدار به اختصار DLL گفته می‌شود و با توجه به اینکه تأخیر WCK به دما و ولتاژ بستگی دارد، این مدار مرتباً فعالیت می‌کند تا همواره اختلاف فاز یک چهارم سیکلی دقیقاً برقرار شود.

مدار DLL

GDDR5 و GDDR5X دارای DLL و PLL برای پشتیبانی از حالت QDR هستند

رم‌های DDR همگی نرخ انتقال دوبرابر دارند و حافظه‌های جدید GDDR5X، علاوه بر DDR از حالت QDR پشتیبانی می‌کنند. حالت DDR در این حافظه‌ها، کم‌مصرف‌تر است و پهنای باند را نصف می‌کند. در صورت نیاز تغییر بین حالت DDR و QDR با تغییر یک بیت در رجیسترهای مربوطه صورت می‌گیرد. در GDDR5 وجود DLL و PLL یک گزینه‌ی اضافی است و معمولاً در حافظه‌های بسیار سریع این دو بخش فعال می‌شوند و توان مصرفی افزایش پیدا می‌کند. در حالتی که به عنوان مثال تصویر نمایشگر ثابت است، برای کاهش توان مصرفی می‌توان این دو بخش را غیرفعال کرد و در نتیجه پهنای باند و توان مصرفی، کمتر خواهد شد.

فرکانس موثر DDR و QDR، دو و چهار برابر فرکانس کاری است.

منظور از فرکانس موثر در رم‌ها و حافظه‌ی کارت گرافیک‌ ها این است که نرخ انتقال داده‌‌ی 2 یا 4 برابری در نظر گرفته شود. بنابراین در DDRها و QDR، فرکانس موثر یا سرعت موثر حافظه، 2 و 4 برابر فرکانس معمول است. دقت کنید که GDDR3 حافظه‌ای با نرخ انتقال دوبرابر است و GDDR5 در کلاس QDRها قرار می‌گیرد. بنابراین فرکانس موثر حافظه‌های GDDR5 و همین‌طور GDDR5X، چهار برابر فرکانس کاری است.

پیش‌دریافت یا Prefetch در انواع DRAM

Prefetch یا پیش‌دریافت به این معنی است که با هر درخواست داده، تنها همان داده دریافت نمی‌شود. به عنوان مثال اگر DRAM باسی با پهنای 32 بیت داشته باشد و پیش‌دریافت مرتبه‌ی 2 در ساختار حافظه لحاظ شده باشد، در هر درخواست 64 بیت داده دریافت می‌شود. در همین مثال ساده اگر پیش‌دریافت 16n و 8n باشد، 512 و 256 بیت داده دریافت می‌شود. خواندن و نوشتن داده روی ستون‌های حافظه به صورت موازی صورت می‌گیرد اما باس ارتباطی داده را به صورت سریال (پشت سرهم) ارسال و دریافت می‌کند.

با پیش‌دریافت، بخش‌های داخلی DRAM عملکرد آرام و موازی دارند.

مزیت پیش‌دریافت این است که باس مربوط به دستور و آدرس با سرعت کلاک برابر با باس داده فعالیت نمی‌کند. در واقع سرعت کلاک CK به مراتب کمتر از WCK است و علاوه بر این مدارات داخلی همگی با سرعت بسیار بالا فعالیت نمی‌کنند. تنها باس داده است که با سرعت بالا فعالیت می‌کند تا چندین بسته‌ی داده را به صورت سریال جابجا کند.

با توجه به توضیحات فوق، روشن است که چرا GDDR5X در حالت QDR به پیش‌دریافت 16n نیازمند است: در حالت DDR پیش‌دریافت 8n کفایت می‌کند و برای دو برابر شدن پهنای باند حافظه، پیش‌دریافت 16n نیاز است. نتیجه این است که در هر دو حالت سرعت بخش‌های داخلی حافظه، یکسان است.

نکته‌ی جالب این است که اگر اندازه‌ی خط کش کمتر از اندازه‌ی پیش‌دریافت داده باشد، عملکرد بهینه نیست و پدیده‌ی منفی Overfetch یا دریافت بیش از حد نمایان می‌شود. به عنوان مثال اگر خط کش 32 بایتی باشد و پیش‌دریافت 64 بایتی باشد، دو خط کش بازنویسی می‌شوند. بنابراین انویدیا و AMD همواره برای طراحی معماری بهینه‌ی کش و حافظه تلاش می‌کنند.

رم دو کاناله و سه کاناله و … و پهنای باس کنترلر رم دو کاناله و سه کاناله و …

قبل از محاسبه‌ی پهنای باند رم، دقت کنید که پردازنده‌های معمولی اینتل و ای‌ام‌دی معمولاً کنترلر حافظه‌ی دو کاناله دارند. کنترلر حافظه می‌تواند مجتمع و یا خارجی باشد. هر کانال ارتباطی در پردازنده‌های معمولی دستاپی، پهنای باس 64 بیتی دارد و لذا اگر دو استیک رم را در اسلات‌های صحیح (معمولی یکی در میان طراحی می‌شود تا خنک‌کاری بهتری صورت گیرد) قرار دهیم و حالت دو کاناله فعال شود، پهنای باند دو برابر است. در تراشه‌های گوشی و تبلت، کانال‌ها می‌توانند 32 بیتی یا 64 بیتی و یا عریض‌تر باشند. معمولاً اسلات‌‎های هم‌رنگ روی مادربورد برای فعال کردن حالت Dual Channel کاربرد دارد.

  • اسلات صحیح (دو کانال مختلف و اسلات مشابه، مثلاً اسلات 0 کانال A و اسلات 0 کانال B)
  • ظرفیت یکسان

اگر سرعت رم‌ها و ظرفیتشان یکسان نباشد، حالت دو کاناله فعال می‌شود؟

خوشبختانه پیکربندی رم دو کاناله، حالتی به اسم Flex Mode هم دارد که در برخی چیپ‌ست‌ها و مادربوردها، پیاده‌سازی شده است. در حالت فلکس یا انعطاف‌پذیر، سرعت و اندازه‌ی استیک‌ها متفاوت است. سرعت پایین‌تر به عنوان سرعت حافظه‌ی رم سریع‌تر انتخاب می‌شود. مثلاً اگر رم 1333 مگاهرتزی با 1066 مگاهرتزی موازی شود، سرعت آن روی 1066 تنظیم خواهد شد و پیکربندی دو کاناله را می‌توان فعال کرد.

 

رم دو کاناله با پیکربندی Flex

 

معماری سیستمی با رم دو کاناله و یک کاناله به صورت زیر است، تنها باس تبادل داده از 64 بیت به 128 بیت تبدیل شده و باس آدرس، بدون تغییر خواهد بود. موقعیت واقعیت کنترلر حافظه یا Memory Controller در یک تراشه‌ی خاص در تصویر نمایش داده شده است.

کنترلر حافظه یا Memory Controller دو کاناله

کنترلر حافظه در پلتفرم اکستریم اینتل، 4 کاناله است و در پردازنده‌ هایی که اینتل با سوکت LGA1366 معرفی کرده بود هم حافظه‌ی 3 کاناله پشتیبانی می‌شد. در این موارد پهنای باند می‌تواند 3 و 4 برابر باشد. طبعاً پهنای باس حافظه نیز 192 و 256 بیتی است.

رم سه کاناله

با رم دو کاناله سیستم حداکثر 5 الی 15 درصد سریع‌تر می‌شود!

با دو یا چند برابر شدن پهنای باند، اگر مقدار حافظه کافی باشد و در واقع حافظه پر نشده باشد و همین‌طور تأخیر در دسترسی به داده افزایش پیدا نکرده باشد، سرعت پردازش بیشتر می‌شود، اما نه در حد دو برابر! در موارد خاص که سیستم کاملاً سریع است و تنها بخش کند، حافظه‌ی رم است، ممکن است با دو برابر شدن پهنای باند، سرعت سیستم به شدت افزایش پیدا کند و حداکثر 2 برابر شود. اصطلاحاً اگر گلوگاه سیستم رم باشد، اثر سرعت و مقدار رم روی عملکرد کلی سیستم، زیاد است.

در زنجیره‌ی پردازش، پهنای باند کش اثر بیشتری نسبت به پهنای باند حافظه‌ی رم و سرعت حافظه‌ی ذخیره‌سازی (مثل SSD و هارددیسک) دارد. با این وجود اگر پهنای باند کش دو برابر شود، سرعت پردازش دو برابر نمی‌شود! برای دو برابر شدن سرعت پردازش، هسته‌های پردازنده هم می‌بایست دو برابر سریع شوند و علاوه بر این رم و سایر منابع پردازشی، دو برابر شوند. در مقال رم، اگر پهنای باند دو برابر شود، می‌توان به افزایش 5 تا حداکثر 15 درصدی سرعت پردازش امیدوار بود.

برای بررسی بیشتر دو سیستم اینتل و AMD که به ترتیب پردازنده‌ی Xeon E3-1276 V3 (4 هسته، 3.6 گیگاهرتز) و A10-5800K دارند را در نظر بگیرید. سیستم اول اگر رم کافی داشته باشد، چندان به پهنای باند رم وابسته نیست اما سیستم دوم حین اجرای بازی‌ها با پردازنده‌ی گرافیکی مجتمع، پهنای باند زیادی نیاز دارد. نتایج بنچ‌مارک‌ها را مرور کنید:

عملکرد رم دو کاناله و یک کاناله در پلتفرم زئون اینتل
سرعت اجرای بازی‌ها به کمک رم دو کاناله و یک کاناله در کنار A10-5800K ای‌ام‌دی

همان‌طور که مشاهده می‌کنید اثر رم دو کاناله در سیستم اول معمولاً  کمتر از 10 درصد است ولیکن در سیستم دوم، متوسط سرعت اجرای بازی‌ها، 60 درصد بیشتر شده و مشخص است که در سیستم دوم، پهنای باند رم به عنوان گلوگاه سیستم، عملکرد را متحول می‌کند.

تراشه‌های رده‌اول گوشی و تبلت، کنترلر دو کاناله با باس 128 بیتی دارند

در تراشه‌های ویژه‌ی گوشی و تبلت، کنترلر حافظه معمولاً بخشی از سیستم روی چیپ است و پهنای باس و کانال‌های کمتری دارد. به عنوان مثال تراشه‌ی رده‌اول A9X در آیپد پرو اپل با داشتن کنترلری که 128 بیت پهنای باس و حداکثر 51.2 گیگابایت بر ثانیه پهنای باند دارد، رکورددار است. در حقیقت حافظه‌ی LPDDR4 در آیپد پرو، سرعت 3200 مگاهرتزی دارد که در میان تبلت‌ها، عددی خیره‌کننده است ولیکن با توجه به اینکه پردازنده‌ی گرافیکی در سیستم روی چیپ‌ها، مجتمع است، چنین پهنای باند فوق‌العاده‌ای، چندان عالی به نظر نمی‌رسد. حافظه‌ی کارت گرافیک‌های دستاپی ضعیف، پهنای باند بالاتر از 60 گیگابایت بر ثانیه دارند، به عنوان مثال GTX 950 انویدیا و یا R7 250 ای‌ام‌دی.

تراشه‌ی رده اول S810 کوآلکام دو کانال 64 بیتی با پشتیبانی از رم‌های DDR4 1600Mhz دارد، لذا پهنای باند کنترلر حافظه‌ی این تراشه، 25.6 گیگابایت بر ثانیه است. Core Mهای اینتل و دیگر تراشه‌های رده‌اول نیز پهنای باندی در همین حد دارند. در تراشه‌های ساده‌تر، کنترلر حافظه باس 32 بیتی دارد و تنها یک کانال ارتباطی وجود دارد. بنابراین پهنای باند کمتر از 10 گیگابایت بر ثانیه است. کنترلر رم در ادامه روش محاسبه‌‎ی پهنای باند را مرور می‌کنیم.

محاسبه‌ی پهنای باند انواع DRAM

در رم‌های معمولی کامپیوتر که ممکن است DDR یا DDR2 و یا نسخه‌های جدیدتر مثل DDR4 باشد، محاسبه‌ی پهنای باند بسیار ساده است. با توجه به اینکه پهنای باس 64 بیتی (8 بایت) است و هر بار 64 بیت داده منتقل می‌شود و با در نظر گرفتن 2 فرآیند تبادل داده در انواع DDR، پهنای باند به صورت زیر محاسبه می‌شود:

اما چرا عدد 2 برای در نظر گرفتن حالت DDR را لحاظ نکردیم؟

در بیان سرعت انواع حافظه‌ی DDR آنچه روی بسته‌بندی و در جداول مشخصات درج شده، فرکانس موثر است و نه فرکانس واقعی. در انواع DDR فرکانس موثر دو برابر فرکانس عادی است و در GDDR5 فرکانس موثر 4 برابر فرکانس کاری است چرا که QDR فعال است.

و یک مثال ساده: رم DDR3 یا DDR4 معمولی با سرعت 2133 مگاهرتز، پهنای باند 17.64 گیگابایت بر ثانیه‌ای دارد. اگر به صورت دو کاناله استفاده شود، پهنای باند دو برابر می‌شود.

گاهی روی رم‌ها حداکثر سرعت با فعال کردن پروفایل اورکلاک خودکار (یا XMP) درج می‌شود. به عنوان مثال رم زیر که روی آن عبارت PC3-19200 درج شده، رم DDR3 2400MHz با پهنای باند 19200 مگابایت بر ثانیه است ولیکن همیشه عبارت PCx-xxxxx روی رم‌ ها درج نمی‌شود و می‌بایست پهنای باند را از رابطه‌ی ساده‌ای که اشاره شد، محاسبه کنیم.

پهنای باند رم DDR3 در عبارت PC3-xxxxx روی آن

در کارت گرافیک‌های مختلف که معمولاً رم DDR3 یا GDDR5 دارند، پهنای باند حافظه از ضرب کردن پهنای باس در فرکانس موثر محاسبه می‌شود.

کارت گرافیک GTX 780 Ti حافظه‌ای با باس 384 بیت (تقسیم بر 8 کنید، معادل 48 بایت) و فرکانس 1750 مگاهرتز دارد. همان‌طور که پیش‌تر اشاره کردیم، فرکانس موثر 4 برابر این عدد است. بنابراین پهنای باند برابر است با 48 در 4 در 1750 مگابایت بر ثانیه. نتیجه همان 336 گیگابایت بر ثانیه‌ای است که در تصویر زیر مشاهده می‌کنید:

پهنای باند حافظه در کارت گرافیک GTX 780 Ti

حافظه‌ی HBM هم از اقسام DDR محسوب می‌شود

حافظه‌ی HBM در R9 Fury X باس 4096 بیتی (512 بایت) دارد و فرکانس آن 500 مگاهرتز است. با توجه به اینکه در HBM لایه‌هایی از DRAM با باس DDR به کار رفته، فرکانس موثر 1000 مگاهرتز است و پهنای باند 512 در 500 در 2 مگابایت بر ثانیه‌ای یا همان 512 گیگابایت بر ثانیه به دست می‌آید.

 

 

  • تکین رضایی
  • ۰
  • ۰

هارد دیسک چیست و چگونه کار می‌کند؟

دیسک سخت (Hard Drive Disk) یکی از حافظه‌های ذخیره سازی جانبی داده‌ها است و اغلب حافظه دائمی کامپیوتر نیز خوانده می‌شود. در ادامه این مقاله با ما باشید تا با این دیسک سخت و نحوه کارکردن آن به صورت خلاصه آشنا شوید.

 

کلمه HDD به چه معناست؟

کلمه HDD مخفف عبارت Hard Disk Drive به معنای "دیسک درایو سخت" است. دیسک درایو سخت با نام‌های زیر نیز شناخته می‌شود:

  • Hard Drive (درایو سخت)
  • Hard Disk (HD) (دیسک سخت)
  • Disk Drive (درایو دیسک)
  • Disk File (دیسک فایل‌ها)
  • Direct Access Storage Device (DASD) (فضای ذخیره سازی با دسترسی مستقیم)
  • Fixed Disk (دیسک ثابت)
  • Hard (هارد)

 

پست‌های مرتبط:

راهنمای خرید هارد دیسک (اینترنال)

راهنمای خرید هارد دیسک اکسترنال (قابل حمل)

 

دیسک سخت یا هارد دیسک چیست؟

می‌توان گفت دیسک سخت یا (Hard Disk Drive) بزرگترین حافظه جانبی موجود در کامپیوتر است. تقریبا همه داده‌ها از جمله سیستم عامل (Operating System)، فایل‌ها، برنامه‌ها و ... روی حافظه جانبیِ دیسک سخت قرار می‌گیرند. هارد دیسک‌ها معمولا به اندازه یک کتابچه با اندازه‌ای بین ۳.۵ تا ۶ اینچ هستند.

 

هارد دیسک چه وظیفه‌ای دارد؟

دیسک سخت یک وظیفه دارد و آن حفظ دائمی داده‌ها است. هر داده دیجیتالی و اطلاعاتی که برای ذخیره سازی به هارد دیسک ارسال می‌شود، تا زمانی که حذف نشود بر روی سکتورها، در مکان‌ خود باقی خواهد ماند. البته ممکن است شرایط محیطی نیز در از بین درفتن این داده‌ها اثر بگذارد.

 

قسمت‌های مختلف هارد دیسک:

هارد دیسک اجزاء و قطعات مختلفی دارد که همگی آن‌ها در کنار هم داده‌ها را ذخیره کرده یا می‌خوانند.

هارد دیسک

قسمت‌های مختلف یک هارد دیسک

 

۱- قسمت Actuator (کنترل کننده مرکزی)

HDD Actuator

Actuator (کنترل کننده مرکزی)
منبع عکس silver-fox.ca

 

این قسمت وظیفه دارد تا بازوی مکانیکی را کنترل کند.این قسمت به نوعی مغز هارد دیسک است که وظیفه کنترل کردن قسمت‌های مختلف هارد را بر عهده دارد.

قسمت Actuator بسیار دقیق است. این قسمت وظیفه دارد تا با سایر قطعات کامپیوتر در ارتباط باشد.

 

۲- قسمت Head Arm (بازوی مکانیکی)

HDD Head Arm

Head Arm (بازوی مکانیکی)
منبع عکس: petervis.com

 

این قسمت وظیفه دارد تا Head را به نقطه مورد نظر برساند. قسمت بازوی مکانیکی  می‌تواند سر Head را از مرکزی ترین نقطه Platter (قسمت ۴) تا کناری ترین نقطه آن ببرد.

برای هر Platter (دیسک) دو Head Arm همراه با سر Head  وجود دارد.

 

۳- قسمت Read/Write Head (سر خواندن و نوشتن به اصطلاح Head)

HDD Head

Read/Write Head (سر خواندن و نوشتن به اصطلاح Head)
منبع عکس: Wikipedia.org

 

این قسمت توسط Head Arm (قسمت ۲) جابجا می‌شود. کار این قسمت خواندن و نوشتن داده‌ها به صورت ۰ و ۱ (باینری) بر روی قسمت‌های بسیار ریز موجود در Platter است.

زمانی که Head وظیفه ذخیره داده‌ها را دارد، مقادیر مغناطیسی صفر و یک را در این قسمت‌های بسیار ریز قرار می‌دهد (با تغییر قطب مغناطیسی هر یک از مکان‌های ذخیره داده) و زمانی که قصد خواندن داده‌ها را دارد، برعکس حالت نوشتن، مقادیری را در هر یک از قسمت‌هایی که توسط  Actuator مشخص می‌شود، طبق قطب مغناطیسیشان حس کرده و بر اساس آن صفر یا یک منطقی معادلش را تحویل می‌دهد.

قسمت Head فقط چند نانومتر (۱ سانتی متر = ۱۰۰۰۰۰۰۰ نانومتر) با Platter خود فاصله دارد.

 

۴- قسمت Platter (دیسک)

HDD Platter

Platter (دیسک)
منبع عکس: megatechnews.com

 

وظیفه این صفحات، حفظ داده‌ها (به صورت مغناطیسی صفر و یک) در قسمت‌های بسیار ریز است. این قسمت‌های بسیار ریز سکتور (Sector) نامیده می‌شوند و می‌توانند یک بیت را در خود نگه دارند. در هر اینچ (هر اینچ = ۲.۵۴ سانتی متر) از این صفحات حدود ۳۰۰۰۰ قسمت ریز برای ذخیره وجود دارد. اندازه هر یک از این قسمت ها در حدود ۸۴۶ نانومتر است.

معمولاً در هر هارد دیسک تعداد بیشتر از یک صفحه Platter قرار میگیرد. این صفحات از جنس شیشه یا سرامیک بوده و خودشان مغناطیسی نیستند.

 

۵- قسمت Spindle (موتور چرخان دیسک‌ها)

HDD Spindle

Spindle (موتور چرخان دیسک ها)
منبع عکس: pcguide.com

وظیفه این قسمت فقط چرخاندن Platter هاست. به این ترتیب قسمت Head می‌تواند داده‌ها را بر روی نقاط مختلف صفحات مغناطیسی بخواند یا بنویسد. قسمت Spindle می‌تواند از ۴۲۰۰ (در هاردهای کم مصرف قابل حمل) تا ۱۵۰۰۰ (در هاردهایی مثل Cheetah 15K.4 محصول سی‌گیت) دور در دقیقه (RPM) بچرخد.

 

هارد دیسک چگونه کار می‌کند؟

دستورها همراه با داده‌های ارسالی یا دریافتی از هارد دیسک، توسط Disk Controller (کنترل کننده دیسک) تفسیر می‌شوند. تفسیر کردن به این معناست که هارد دیسک می‌فهمد که طبق دستور داده شده، مکان داده مورد نظر در کجا قرار داشته و طبق آن عمل خواندن یا نوشتن شروع می‌شود. زمانی که سیستم عامل یا یکی از قطعات سخت افزاری نیاز به ذخیره کردن داده یا دریافت آن داده‌ها را دارند، دیسک کنترلر وارد عمل می‌شود و دستور مورد نظر را برای Actuator ارسال می‌کند.

حال قسمت Actuator وظیفه دارد تا Head Arm (بازوی مکانیکی Head) را به قسمت‌های مختلف Platter هدایت کند. چون امکان دارد داده‌های یک فایل در مکان‌های مختلفی بر روی Platter ها ذخیره شود، بنابراین Head Arm ممکن است بین قسمت‌های مختلف پلاتر جابجا شود. حال قسمت Head وظیفه دارد تا با توجه به دستور داده شده (خواندن یا نوشتن داده) کار خود را بر روی سکتور فیزیکی مورد نظر انجام دهد.

درصورتی که دیسک کنترلر دستور خواندن نوشته را داده باشد، در این صورت Head وظیفه دارد تا داده‌های مغناطیسی صفر و یک را بر روی قسمت‌های مختلف Platter بخواند و آن را به Actuator بفرستد. خواندن به این صورت است که قطب‌های مغناطیسی (N یا S) هر یک از مکان‌های داده را حس کرده سپس معادل صفر یا یک آن را برمی‌گرداند. سپس Actuator داده‌های خوانده شده را به دیسک کنترلر باز می‌گرداند تا مورد پردازش قرار گیرد.

اما اگر دیسک کنترلر داده‌ای را برای ذخیره کردن به هارد دیسک بفرستد، در این صورت Actuator وظیفه دارد داده‌ها را تک به تک به Head ارسال کند تا قسمت Head این داده‌ها را به صورت صفر و یک در فضا های ذخیره سازی Platter ذخیره کند. ذخیره به این صورت است که هد نوشتن، مکان‌های داده موجود روی پلاتر را طبق دستور صفر یا یک بودن، تغییر قطب می‌دهد. مثلاً قطب N را به بالا یا برعکس نشانه گذاری می‌کند.

قسمت داخلی هارد دیسک‌ها معمولاً مهر و موم شده هستند تا از ورود گرد و غبار به داخل، و اختلال در کار قطعات جلوگیری شود. همچنین در داخل هارد دیسک‌ها یک فیلترینگ هوا برای فیلتر و خارج کردن گرد و غبار، جاسازی می‌شود.

 

لیست برخی از تولید کنندگان هارد دیسک:

  • تکین رضایی